Opgelet: parfums, zonnefilters en conserveringsmiddelen werken huidveroudering in de hand.

Naast een geurstoffenallergie kunnen parfums, UV-filters en conserveringsmiddelen in combinatie met de zon, dus met UV-straling, ook leiden tot een “fototoxische” reactie. Een fototoxische reactie is niet altijd zo uitgesproken dat ze duidelijk zichtbaar is op de huid maar ze leidt altijd tot huidschade en huidveroudering. 
Onder fototoxische reactie verstaat men in wetenschappelijke kringen die situatie waarin er stoffen zijn opgenomen in de huid die na belichting met zonlicht een dermatitis (huidontsteking) veroorzaken. 
Onderzoekers aan het departement van dermatologie en allergologie van de universiteit in München hebben onderzoek verricht naar welke specifieke geurstoffen kunnen leiden tot een fototoxische reactie. In het laboratorium werd nagegaan of geurstoffen in combinatie met licht een nadelig effect hebben op rode bloedcellen en dus fototoxisch zijn. De volgende geurstoffen bleken in combinatie met UVA- of UVB straling te leiden tot huidschade (1):

  • Oak Moss
  • Hydroxy Citronellal
  • Cinnamic alcohol
  • Cinnamic Aldehyde
  • Benzyl Alcohol
  • Costus root oil
  • Alpha-amyl Cinnamic Acid
  • Laurel Leaf Oil 

Nog maar eens een extra reden om geurstoffen en parfums in cosmetica absoluut te vermijden. 
Geurstoffen zijn echter niet de enige boosdoeners wanneer het gaat om fototoxische huidreacties. Ook synthetische zonnefilters kunnen een reactie veroorzaken. Onderzoekers filterden onderstaand lijstje (2):

  • PABA (Para-aminobenzoic acid)
  • Oxybenzone
  • Cinnamate
  • Octyldimethyl-PABA
  • Amyldimethyl-PABA

Overigens is het aantal fototoxische reacties op zonnefilters de laatste jaren sterk gestegen en dat kan dan weer worden verklaard door de populariteit van dagcrèmes met een zonnefilter. Waar mensen vroeger alleen maar tijdens hun zomervakantie een zonnefilter smeerden doen ze dat nu dagelijks. Vandaar dus de toename. Daarnaast ligt de verwarring tussen een fototoxische reactie en een zonneallergie voor de hand. Ze kunnen beide immers ongeveer dezelfde symptomen vertonen. In dat geval is dus de remedie juist de oorzaak van de vermeende zonneallergie. 

Ook synthetische zonnefilters en zeker die in het bovenstaande lijstje, kun je dus maar beter vermijden. Ze kunnen behoorlijke huidschade veroorzaken waardoor ze huidverouderend werken. 
Om het rijtje te sluiten kunnen we nog conserveringstoffen toevoegen. Een onderzoek uitgevoerd in 2005, aan de Universiteit van München, toont aan dat veel in cosmetica gangbaar gebruikte conserveringstoffen, in vitro, een fototoxisch effect hebben. Dit wijst er sterk op dat ze dat “in vivo”, dus op de huid, ook kunnen hebben (3).

Kan je deze stoffen om één of andere reden toch niet vermijden, zorg er dan voor dat het contact er mee zo beperkt en kort mogelijk blijft. De duur van het contact met de huid speelt immers een grote rol in het ontstaan van huidschade.

We kunnen dus nog maar eens besluiten dat geurstoffen, UV-filters en conserveringsmiddelen niet in een gezonde huidverzorging thuishoren. En niet alleen omdat ze een levenslange allergie kunnen veroorzaken maar ook vanwege hun andere huidverouderende eigenschappen.

error: Content is protected !!