Natuurlijke of synthetische huidverzorging.

Natuurlijke of synthetische huidverzorging?

Natuurlijke huidverzorging is een grote trend, je ziet dat veel cosmeticabedrijven hiermee adverteren en veel consumenten stappen over op natuurlijke producten. Heb jij deze overstap ook al gemaakt? Wat was daarin jouw overweging? Wellicht heeft het woord ‘natuurlijk’ je aangesproken omdat dit een associatie heeft met ‘gezond’. De vraag is of deze producten ook zo ‘natuurlijk’ zijn?

De overweging om natuurlijke huidverzorging te gebruiken

Huidverzorgingsingrediënten kunnen synthetisch of natuurlijk van aard zijn. Synthetische ingrediënten zijn stoffen die door de mens gemaakt zijn, terwijl natuurlijke ingrediënten afkomstig zijn uit de natuur. Er zijn bepaalde overwegingen om natuurlijke huidverzorging wel of niet te gebruiken. Een belangrijke overweging is of de ingrediënten werkzaam en veilig zijn. Een belangrijk nadeel van natuurlijke ingrediënten is dat ze kwetsbaarder en minder stabiel kunnen zijn. Daarnaast zijn niet alle natuurlijke producten veilig en getest ondanks dat deze wel in huidverzorgingsproducten zitten. In de natuur zijn ook zeer giftige planten aanwezig of planten die de huid irriteren, zoals brandnetels. Deze willen we uiteraard niet in onze huidverzorgingsproducten hebben.

Natuurlijk betekent lang niet altijd 100% natuurlijk

De term “natuurlijk’ kan ook misleidend zijn. Je zou kunnen denken dat natuurlijke cosmetica 100% natuurlijk is, maar dit is niet altijd het geval. Want om natuurlijke ingrediënten als conserveermiddelen te laten dienen moeten ze vaak een chemisch proces doorlopen om schimmelvorming te vermijden, waardoor veel natuurlijke producten al niet meer helemaal natuurlijk zijn. Daarnaast bevatten sommige ‘natuurlijke producten’ synthetische conserveermiddelen of ingrediënten.

Tegelijkertijd worden natuurlijke grondstoffen vaak gebruikt als grondstof voor de productie van synthetische ingrediënten. Daarmee zijn deze synthetische producten ook een beetje ‘natuurlijk’.

Welke waarde heeft de aanduiding ‘natuurlijk’ dan?

Het woord ‘natuurlijk’ in huidverzorgingsproducten is helaas nog steeds niet beschermd. Al telt het huidverzorgingsproduct maar één natuurlijk bestanddeel dan mag het toch worden verkocht als ‘natuurlijk’. Dat is ook de reden waarom er keurmerken (certificeringen) zijn ontstaan. Deze keurmerken hebben allemaal eigen richtlijnen met toegelaten grondstoffen en ingrediënten. Lees daarom altijd de ingrediënten op de producten die je koopt en bekijk of producten een certificering hebben. Wanneer een product een ellenlange ingrediëntenlijst bevat met allerlei onuitspreekbare termen, zouden er belletjes moeten gaan rinkelen.

Natuurlijke en synthetische producten kunnen prima worden toegepast in huidverzorgingsproducten. Een belangrijke keus voor het gebruiken van ‘natuurlijke’ of ‘synthetische’ producten is dat de producten werkzaam en veilig zijn en dat de producten afgestemd worden op het juiste huidtype.

error: Content is protected !!